Кюлчета > Златно кюлче “Шипка“

Златно кюлче “Шипка“Българска монетна къща с гордост представя изцяло българско кюлче от най-чисто злато, посветено на Освобождението на родината ни. Колекционното кюлче е отсечено по случай националния празник на България и отдава почит на изключителната смелост и саможертва на опълченците на Шипка.

Защитата на Шипченския проход е апотеоз на родолюбието и храбростта на българите! Изключително важна и отговорна задача е поставена на плещите на опълченците – на всяка цена да задържат Шипченския проход и да възпрепятстват обединяването на армиите на Сюлейман паша, Осман паша и Мехмед Али паша. На 21 август 1877 г. започват ожесточените атаки, боевете продължават на 22 и 23 август. Кръвопролитните сражения остават в историята на България с името Шипченска епопея, заради нечуваното себеотрицание и героизъм на бранителите. В почти безнадеждната ситуация – липса на боеприпаси, недостиг на вода и избледняваща надежда да пристигнат подкрепления, те успяват да отхвърлят яростните щурмове на многобройния противник и да удържат прохода. Шипка е спасена! Тази победа е повратна точка в хода на войната и предпоставка за освобождението на България.

Богатият детайлен релеф и родолюбивия художествен мотив, както и чистотата на златото, превръщат кюлче „Шипка“ в ценен колекционен продукт.

Тиражът е изключително нисък – само 1878 екземпляра.

Технически параметри:
Тегло: 0,31 г
Метал: злато, проба 999,9
Качество: висше, мат-гланцово
Размер: 15,2 х 8,6 мм

Цена: 70 лв.

Доставка: Съгласно публикуваните общи условия.
До изчерпване на тиража няма ограничение в броя заявки от един клиент.Интерес за Вас ще представлява и: