Специални медални емисии > Реплика на най-скъпата монета в света "Либърти долар" от 1794 г.

Реплика на най-скъпата монета в света "Либърти долар" от 1794 г.


● Висше монетно качество "мат-гланц"
● Точно копие на оригинала
● Строго лимитиран тираж
● Цена на оригиналната монета – 10 млн. долара


През 2013 г. монета от един долар от 1794 г. е продадена на търг за рекордната сума от над 10 млн. долара. Това я превръща в най-скъпата монета в света.

Оригиналът е отсечен на 15 октомври 1794 г. Тогава само в един ден в новосъздадения Филаделфийски монетен двор са изработени около 2000 монети от първата американска сребърна емисия, станала известна като „Либърти долар“ или „Свободата с разпусната коса“. Автор на художествения мотив е Робърт Скот. Монетите са отсечени на ръчна преса от един чифт инструменти. Поради разлика в теглото на повърхността на много от тях личат следи от изравняване, а около 250 екземпляра са претопени. Останалите са използвани предимно за представителни цели и само малка част са влезли в обращение.

Днес от забележителния „Либърти долар“ са оцелели малко повече от сто броя в различно качество. Според експерти продадената на търг монета е един от първите отсечени екземпляри.

Репликата пресъздава детайлно оригинала. На лицето е изобразен в профил женски образ, символ на свободата, заобиколен от петнадесет шестовърхи звезди, олицетворяващи съществувалите тогава щати. На гърба има американски орел, заобиколен от маслинови клонки, текст „Съединени Американски Щати“ и задължителния за подобни емисии надпис „Copy“. Всеки екземпляр на репликата на Либърти долар от 1794 г. е придружен от сертификат за автентичност, който гарантира техническите и качествените характеристики и предлага допълнителна информация.

Технически параметри:
Метал: сребро, проба 333/1000
Качество: висше, мат-гланц
Диаметър: 32,5 мм
Тираж: 10 000 бр.

Цена: 29,90 лв.

Доставка: Съгласно публикуваните общи условия. До изчерпване на тиража няма ограничение в броя заявени медални емисии от един клиент.Интерес за Вас ще представлява и: