Колекционни поредици > Колекция "Априлско въстание"

Колекция "Априлско въстание"


● Първата българска медална емисия от 5 унции
● Внушителен диаметър от 50 мм
● Масивно покритие от 24-каратово злато
● Изключителен висок релеф


Априлското въстание е върхова точка на българското освободителното движение и апотеоз на стремежа към свобода. Въпреки че е жестоко потушено – хиляди падат убити в борбата – въстанието има огромно историческо значение. То поставя Източния въпрос на вниманието на европейските държави и е първата крачка към разкъсването на оковите на петвековното робство.

Българска монетна къща има удоволствието да представи четири впечатляващи възпоменателни медални емисии, посветени на емблематичните моменти от Априлската епопея. „Първото народно събрание“, „Първа пушка“, „Черешово топче“ и „Ботева чета“ са създадени по специална технология, отговаряща на най-високите световни стандарти. Поради сложното технологично изпълнение, отсичането им е огромно предизвикателство. Успехът е в съчетаването на нестандартен подход при представянето на мотива, специални методи и материали за изработката, специфична инструментална екипировка, както и ефирните цветни елементи, положени във високотехнологичното студио на Българска монетна къща.

Сложността на технологията на изработка я прави неподходяща за серийно производство. При все това тя е много ценена за отбелязване на значими събития – в световен мащаб сходните продукти са единици, създадени за отбелязване на специални поводи. В българската история такова събитие е Априлското въстание. Българска монетна къща отбелязва 140-та годишнина от избухването му с първите български възпоменателни медални емисии, отсечени от 5 унции мед проба, 999/1000 с масивно покритие от чисто злато, проба 999/1000. Мотивите, посветени на героичния подвиг, имат и селективно оцветяване, което поставя акцент и подчертава тяхната красота.

Можете да закупите цялата колекция „Априлско въстание“ с подарък луксозна дървена кутия с четири гнезда, плочка с поредния номер на колекцията и документ за собственост. Имате възможност да закупите и отделна емисия с подарък дървена кутийка с едно гнездо и сертификат.

Технически параметри:
Метал ядро: мед, проба 999/1000 ,
с масивно покритие от чисто злато, проба 999/1000
Качество: висше, мат-гланц , с оцветяване
Диаметър: 50 мм
Тегло: 5 унции (155,5 грама)
Дебелина: 10,5 мм
Тираж: 1876

Цена на колекцията „Априлско въстание“: 258,00 лв.
Цена на единична възпоменателна медална емисия: 66,00 лв.

Доставка: Съгласно публикуваните общи условия.Интерес за Вас ще представлява и: