Чуждестранни монети и медални емисии > Унция злато в монета с форма на тенис ракета

Унция злато в монета с форма на тенис ракета


Една унция злато е претворена от Френския монетен двор, в сътрудничество с модния бранд Лакост, в изящна монета, първата с форма на тенис ракета.

Жан Рене Лакост е роден през 1904 г. в семейство от висшата класа. На 15-годишна възраст, при пътуване в Англия, младежът се запалва по тениса и убеждава баща си да го подкрепи в начинанието да стане професионален спортист. Но условието е след 5 години да стане световен шампион. В противен случай ще трябва да работи в семейната компания. Големият пробив на Рене е през 1925 г., когато първо печели Шампионата на Франция, а после и Уимбълдън. Лакост става ракета номер едно в света и част от най-бляскавото поколение в историята на френския тенис, с прозвището „Четиримата мускетари", редом с легендарните Жан Боротра, Анри Коше и Жак Бруньон.

От това време са и първите изобретения на Рене Лакост - за да може да тренира и сам, той изобретява тенис машина, която стреля топки. Когато през 1926 г. тенисистът печели Открития шампионат на Америка, той носи революционна за времето си дреха: тениска с къс ръкав, с три копчета и яка, изработена от бяла плетена материя, наречена jersey petit piquélt, която попива влагата. Това е първата версия на специално създадено за спорт облекло в света, абсолютно различно от актуалното за епохата: тъкано, твърдо и с дълги ръкави.

През 1961 г. Рене Лакост, вече утвърден моден титан, все още носи спорта в сърцето си и разработва и патентова първата метална ракета с куха дръжка. Революционният модел развива по-висока скорост на топката при удар в сравнение с дотогава използваните тежки дървени ракети.

Монетата е в елегантна кутия на Френския монетен двор и придружаващ сертификат за автентичност. Световния тираж е само 500 монети.

Технически параметри:
Метал: злато, проба 999
Тегло: 31,1 г
Размер: 69,6/24,5 мм
Номинал: 200 евро
Емитент: Франция
Година на емисия: 2023

Цена 6 948 лв.

Доставка: Съгласно публикуваните общи условия.
До изчерпване на тиража няма ограничение в броя заявки от един клиент.Интерес за Вас ще представлява и: